Co to jest alergia?

Alergia jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na różne czynniki zewnętrzne. Mogą to być pyłki, pokarmy, jad owadów, sierść zwierząt, a także roztocza i pleśń. Do typowych objawów uczulenia należą: wysypka, swędzenie skóry, podrażnienie nosa ikatar, łzawienie oczu, obrzęk krtani i napady duszności astmatycznej.
Jako główne jej przyczyny choroby wskazywano dotychczas zaburzenia adaptacji układu immunologicznego we współczesnych warunkach cywilizacyjnych (zanieczyszczenie środowiska, duże użycie kosmetyków, detergentów i innych chemikaliów).
Na początku wieku alergia była problemem zaledwie 1 % społeczeństwa. Obecnie choroby alergiczne należą do jednych z najczęściej występujących schorzeń współczesnej cywilizacji. Alergia nie jest poważną chorobą. Niemniej jednak jest chorobą, z którą nie łatwo żyć.


Objawy alergii

Objawy alergii przede wszystkim pojawiają się w górnych drogach oddechowych i na skórze, gdyż właśnie przez skórze lub z wdychanym powietrzem przedostają się do naszego organizmu alergeny. Najczęściej objawy alergii pojawiają się w dzieciństwie. Ale zdarza się również, że alergia dotyka nas w dorosłym życiu. Wszystko zależy od tego, kiedy człowiek zetknie się z czymś, co go uczula. Co może nas uczulać? Najczęstszymi alergenami są roztocza kurzu, pyłki roślin, jad owadów, wełna, pierze, sierść zwierząt, a także leki, jedzenie, kosmetyki, środki czystości. Lista ta może być stanowczo dłuższa, gdyż uczulać może praktycznie wszystko.

Leczenie

Do diagnostyki alergii używa się różnego rodzaju badań. Jednym z nich jest test skórny. Polega na wprowadzeniu do skóry lub nałożeniu na nią alergenów w bardzo małym stężeniu. Jeśli pojawi się zaczerwienienie, znaczy to, że mamy do czynienia z alergią. Bada się również stężenie immunoglobuliny IgE we krwi. Po pobraniu krwi wykonuje się specjalne badania laboratoryjne. Wysoki poziom IgE przekraczający ustalone normy świadczyć może o alergii.
W celu wykrycia alergii pokarmowej stosuje się diety eliminacyjne. Kolejno eliminuje się z diety potrawy, które mogą być przyczyną alergii. Małe dzieci często cierpią na alergie wywołane białkiem krowiego mleka bądź składnikami pieczywa.
Badania spirometryczne pozwalają na wykrycie astmy. Polegają one na wykonywaniu pomiarów ilościowych wdychanego i wydychanego powietrza, statycznych i dynamicznych, uwzględniających prędkość przepływu powietrza w drogach oddechowych.

ul. Kurpińskiego 12/12a,1
85-092 Bydgoszcz
 
tel.: 52 328 95 70